Viskas, ką reikia žinoti apie GLN

EDI, Naujienos

Viskas, ką reikia žinoti apie GLN

Siuntėjų ir gavėjų duomenys EDI dokumentuose

Dauguma gamintojų savo produktus vartotojams parduoda per mažmenininkus. Daugelis mažmenininkų turi daugiau nei vieną parduotuvę, o didesni mažmeninės prekybos tinklai – šimtus parduotuvių. Kai tiekėjas gauna mažmenininko užsakymą, neužtenka žinoti, ar jis gautas iš Maximos, ar iš Lidl. Svarbu tiksliai suprasti, iš kurios parduotuvės, net skyriaus ar sandėlio atėjo užsakymas. Ir atvirkščiai, sąskaitos faktūros turėtų būti adresuojamos ne mažmenininko centrinei būstinei, o kiekvienai atskirai parduotuvei ar sandėliui.

 

Kodėl EDI adresavimas kelia iššūkių?

Vienas iš EDI iššūkių yra adresavimas. Tam kad įprastas paštas pasiektų gavėjus, kiekvienas namas turi turėti gatvės adresą. Panašiai, kad elektroninių dokumentų srautas pasiektų reikiamus gavėjus, gavėjai turi turėti savo unikalius elektroninius adresus. Nors paprastojo pašto atveju geografiniai adresai yra oficialiai registruojami, elektroninių adresų atveju tokio registro nėra.

Galbūt elektroniniams adresams galėtume naudoti kai kuriuos įmonių jau turimus kodus, pavyzdžiui, įmonių registravimo kodus, PVM kodus arba IBAN sąskaitų numerius? Jei įmonė turi tik vieną verslo subjektą (vieną geografinę vietą), tai galėtų būti veiksminga.

 

Įmonės, turinčios kelias verslo vietas (pvz., mažmenininkai)

Tačiau tampa sudėtinga, kai įmonė turi kelias fizines verslo vietas. Daugelis mažmenininkų turi daugiau nei vieną parduotuvę, kartais net šimtus. Taip pat ir restoranai dažnai turi daugiau nei vieną vietą. Tokiais atvejais įmonės registro kodas netiks, nes yra tik vienas, apibūdinantis visą įmonę. Dėl tos pačios priežasties netinka PVM kodas arba banko sąskaitos numeris.

 

Geriausia praktika: EDI dokumentuose adresavimui naudoti GLN

GLN (Global Location Number) – tai unikalus 13 skaitmenų numeris, naudojamas vietoms (lokacijoms) identifikuoti. GLN yra artimai susijęs su GTIN – brūkšniniu kodu, naudojamu produktams identifikuoti. Abu standartus palaiko pasaulinė standartų organizacija GS1.

Tam kad GLN būtų naudojami EDI dokumentuose, juos reikia aprašyti ir ERP sistemoje. Dauguma verslo programinių įrangų turi atskirus laukus GLN kodams pardavėjo / kliento kortelėse. Jei atskiro lauko nėra, pabandykite įtikinti savo programinės įrangos palaikymo įmonę jį sukurti arba naudokite kokį nors kitą kodų lauką partnerio GLN aprašymui.

 

Kur galite gauti savo įmonės GLN kodus?

GLN, kaip ir GTIN, galite gauti vietiniame GS1 biure. Baltijos šalyse jie yra šie:

Tiesą sakant, jei jūsų įmonė jau naudoja registruotus GTIN saviems produktams, tikriausiai turite ir GLN kodą, nes jis automatiškai suteikiamas kiekvienai įmonei narei.

 

Ką identifikuoja GLN?

GLN gali būti naudojami visoms vietoms, kurias reikia unikaliai identifikuoti administraciniais ir prekybos tikslais, identifikuoti. Tai gali būti tiek vidinės vietos, tiek vietos, kurias naudos jūsų prekybos partneriai. GLN gali identifikuoti:

  • Juridinius asmenis
    • Bet kokį juridinį ar veikiantį subjektą, pavyzdžiui, bendrovę, jos padalinius, pirkėją, pardavėją ar veikiantį padalinį.
  • Funkcines vietas
    • Bet kokį virtualų adresą, pavyzdžiui, tinklo adresą, naudojamą elektroninėms verslo žinutėms.
  • Fizines vietas
    • Bet kokią konkrečią vietą, turinčią fizinį adresą, pavyzdžiui, lentyną, pakrovimo doką, prekes pristatymo vietoje, sandėlį, patalpą pastate.

 

Kiek kainuoja GLN?

Norint tapti tarptautinės standartų organizacijos GS1 nariu, reikia mokėti stojimo ir metinius mokesčius. Jei jūsų įmonė jau naudoja registruotus GTIN (standartizuotus produktų kodus), greičiausiai jau esate narys ir mokate metinius mokesčius, kurie apima ir GLN.

Jei dar nesate narys ir jums reikės tik GLN kodų (iki 10), vienkartinis stojimo mokestis yra apie 50-60 eurų, panašus yra ir metinis mokestis. Jei mažmenininkui reikia GLN kodų daugiau nei 10-čiai vietų (iki 1000 parduotuvių), metinis mokestis yra apie 100 eurų.

 

Kokie yra GLN naudojimo privalumai?

Svarbiausia priežastis įsigyti GLN – užtikrinti, kad jūsų tiekimo grandinės duomenų srautų automatizavimas veiktų nepriekaištingai. GLN naudojimas neabejotinai yra geriausia EDI praktika. Jei dar nenaudojate GLN, daugelis jūsų prekybos partnerių pareikalaus, kad pradėtumėte tai daryti.

Visuotiniai lokalizacijos numeriai (GLN)

  • Sudaro sąlygas unikaliai ir vienareikšmiškai identifikuoti visas vietas.
  • Gali būti priskirti bet kuriai tiekimo grandinės vietai
  • Galima nurodyti GS1-128 brūkšniniuose koduose
  • Palengvina tikslų ir automatinį apdorojimą
  • Supaprastina duomenų apdorojimą ir sumažina žinučių perdavimo ir duomenų saugojimo išlaidas.

Apibendrinant galima pasakyti, kad unikaliai identifikuodamas šalis ir vietas, GLN padeda sekti produktus, optimizuoti procesus ir užtikrinti didesnį visame pasaulyje vykstančių operacijų matomumą. GLN šalims ir vietoms suteikia tą patį, ką brūkšniniai kodai (GTIN) – produktams.

Jei turite klausimų, susisiekite su mumis.