GTIN produktų kodų samprata

EDI, Naujienos

GTIN produktų kodų samprata

GTIN, EAN ir IAN – kas yra kas?

gtin

Visuotinis prekinio vieneto numeris (GTIN) yra unikalus prekių identifikatorius, sukurtas tarptautinės organizacijos GS1. GTIN padeda identifikuoti konkretų mažmeninės prekybos produktą, konkrečios konfigūracijos pakuotėje, pagamintą konkretaus gamintojo. Visuotinis prekinio vieneto numeris (GTIN) turi daug pavadinimų, taip pat galite susidurti su tarptautiniu prekės numeriu (IAN) ir Europos prekės numeriu (EAN).

GTIN pateikiami brūkšninio kodo formatu, kas pagerina tiekimo grandinių efektyvumą, saugumą, greitį ir skaidrumą fiziniais ir skaitmeniniais kanalais. Brūkšniniai kodai visame pasaulyje naudojami peržiūrai mažmeninės prekybos vietose, tačiau jie taip pat gali ir turėtų būti naudojami kaip kodai EDI dokumentuose, siekiant užtikrinti, kad prekybos šalys tiksliai suprastų, kuris produktas yra užsakomas arba kuriam išrašyta sąskaita faktūra.

 

Pagrindinės GTIN savybės

  1. Globalus: GTIN naudojami visuose žemynuose.
  2. Daugiasektorinis: GTIN gali naudoti visi verslo sektoriai, kas leidžia identifikuoti bet kurį produktą (pvz., sveikatos priežiūros, maisto ar bet kurio kito mažmeninės prekybos produktą) naudojant tą patį standartizuotą kodą.
  3. Unikalus: standartizuota struktūra ir GTIN priskyrimo taisyklės užtikrina, kad kiekvienas GTIN yra pasauliniu mastu unikalus.
  4. Duomenų vientisumas: kontrolinio skaitmens įtraukimas palaiko GTIN struktūros vientisumą.
  5. Pakuočių hierarchija: GTIN-14 gali būti naudojamas prekių pakavimo lygiams nustatyti.

 

Kur gauti produktų brūkšninius kodus / GTIN?

Mūsų straipsnyje Geriausia produktų kodų praktika paaiškinome, kad GTIN naudojimas yra geriausia tiekimo grandinės automatizavimo ir EDI praktika. Be to, daugelis mažmenininkų reikalauja, kad tiekėjai turėtų GS1 atitinkančius GTIN. Dirbdami su registruotais produktų kodais galite būti tikri, kad jūsų brūkšninius kodus ir produktų kodus priims pagrindiniai mažmenininkai ir distributoriai visame pasaulyje.

GTIN galite gauti vietiniame GS1 biure. Baltijos šalyse tai yra:

 

GTIN šeima

GTIN yra 4 leidžiami formatai:

  1. GTIN-13 (EAN/UCC-13): tai 13 skaitmenų numeris, daugiausia naudojamas Europoje ir Europos rinkose.
  2. GTIN-14 (EAN/UCC-14 arba ITF-14): tai 14 skaitmenų numeris, naudojamas įvairių pakuočių lygių prekėms identifikuoti.
  3. GTIN-12 (UPC-A): tai 12 skaitmenų numeris, naudojamas Šiaurės Amerikoje.
  4. GTIN-8 (EAN/UCC-8): tai 8 skaitmenų numeris, naudojamas mažų matmenų produktams identifikuoti.

 

 

Ką reiškia skaitmenys GTIN(EAN)-13?

  1. GS1 prefiksas – pirmieji 3 skaitmenys nurodo GS1 organizaciją narę, prie kurios prisijungė gamintojas (nebūtinai ten, kur produktas iš tikrųjų pagamintas).
  2. GCP arba gamintojo kodas – tai unikalus kodas, kurį kiekvienam gamintojui suteikia numeravimo institucija. Visiems tam tikros bendrovės gaminamiems produktams naudojamas tas pats gamintojo kodas.
  3. Prekės nuoroda arba produkto kodas yra suteikiamas gamintojo. Prekės kodas nurodomas iš karto po gamintojo kodo. Bendras gamintojo kodo ir prekės kodo ilgis turėtų būti 9 arba 10 skaitmenų, priklausomai nuo šalies kodo ilgio (2-3 skaitmenys).
  4. Kontrolinis skaičius – tai papildomas skaitmuo, naudojamas patikrinti, ar teisingai nuskaitytas brūkšninis kodas. Jis apskaičiuojamas moduliu 10, kai skaičiuojant kontrolinę sumą svoriai pakaitomis yra 3 ir 1.

 

gtin

 

 

GTIN-14 leidžia naudoti įvairių lygių pakuotes

GTIN-14 yra dar geresnis nei GTIN-13, nes nurodo ne tik produktą, bet ir jo pakuotės lygį – ar tai vartotojo vienetas, ar daugiapakuotė, dėžė ar paletė. Tai leidžia prekybos partneriams užsakyti konkretų jiems reikalingą produktą ir nuosekliai gauti teisingą informaciją.

Toliau pateiktose schemose pavaizduotas GTIN priskyrimas įvairiuose prekių ir pakuočių lygmenyse. Aukštesniuose pakuotės lygiuose naudojant skirtingus indikatoriaus skaitmenis arba skirtingas produktų nuorodas užtikrinama, kad produktų grupės būtų identifikuojamos atskirai nuo kiekvienoje grupėje esančių produktų.

 

 

Perėjimas nuo 1D produktų kodų prie 2D produktų kodų

Nors kai kurios įmonės dar nepradėjo naudoti standartizuotų GTIN kodų, mažmeninės prekybos pramonėje netrukus įvyks dar vienas didelis pokytis – bus pradėti naudoti 2D brūkšniniai kodai. Į 2D brūkšninius kodus, pavyzdžiui QR kodus, galima įtraukti daugiau duomenų nei į dabartinį GTIN linijinį brūkšninį kodą. Šie papildomi duomenys yra, pavyzdžiui, galiojimo data, partijos arba serijos numeris ir internetinės nuorodos į informaciją apie sudedamąsias dalis ir alergenus, produkto nuotraukas ir vaizdo įrašus, vartotojų atsiliepimus ir pan. Pažvelkite į ateitį su GS1 2D brūkšninių kodų mažmeninės prekybos vietose vadovu.

 

GTIN naudojimo privalumai verslui

GTIN nustatytas kaip pasaulinis produktų standartas prekyboje. GTIN padeda prekybos partneriams perduoti tikslią informaciją apie produktus, kad būtų galima palaikyti tiekimo grandinės operacijas ir optimizuoti verslo analitiką. Paprastai tariant, GTIN naudojimas supaprastina tiekimo grandinės valdymą ir skatina jūsų verslo tikslumą, greitį ir efektyvumą. JAV GS1 išvardijo GTIN naudojimo privalumus:

  • Skatina e-prekybą: GTIN palengvina globalų prekybos prekių ir susijusios informacijos, naudojamos e-prekyboje, judėjimą.
  • Didina suderinamumą: GTIN didina pasitikėjimą visuose verslo sektoriuose prekiaujant prekėmis ir paslaugomis su suderinamu produktų identifikavimu.
  • Didina tikslumą: GTIN nuskaitymas sandėlyje, išsiuntimo ir gavimo vietoje, ligoninėje, kasoje ir t. t. yra labai svarbus siekiant tiksliai kontroliuoti atsargas ir papildyti užsakymus.
  • Supaprastina tiekimo grandinės valdymą: GTIN sustiprina verslo komunikaciją tarp tiekimo grandinės partnerių, nes tiksliai identifikuoja konkrečius produktus ir susijusios informacijos srautus.
  • Pagerina duomenų kokybę: GTIN pagerina informacijos kokybę, nes užtikrina, kad tiekimo grandinės partnerių informacija apie produktą būtų vienoda. Tai naudinga ir vidaus, ir išorės verslo procesams.

 

Naudokite GTIN visuose EDI prekybos dokumentuose, kad sumažintumėte problemų skaičių ir padidintumėte efektyvumą!

Jei turite klausimų, kreipkitės į mus.