50% EDI plėtra Lietuvos statybos bei apdailos prekių sektoriuje

Naujienos

50% EDI plėtra Lietuvos statybos bei apdailos prekių sektoriuje

2019 metais EDI panaudojimas statybos bei apdailos prekių (Do-It-Yourself – DIY) sektoriuje Lietuvoje augo įspūdingai, net 50%. Mažmenininkai, pirmaujantys “EDI revoliucijoje” DIY sektoriuje, yra Kesko Senukai, Moki Veži, Lemora and SLO.

Greitai besikeičiančių prekių (FMCG) sektoriuje EDI yra daugiau norma nei išimtis. Pavyzdžiui Maxima  LT jau skaičiuoja, kad apie 80% jos dokumentų keliauja per EDI. Dauguma pirmaujančių FMCG prekybos tinklų intensyviai propaguoja EDI.

Tuo tarpu DIY sektoriuje Lietuvoje EDI dar dar tik skinasi kelią, tiesa auga sparčiai. Kiekvieną mėnesį DIY mažmenininkai susijungia su vis naujais tiekėjais per EDI sistemą.  Tai reiškia, kad EDI dokumentų dalis nuo visų dokumentų sparčiai auga, o įmonės gauna vis daugiau naudos iš automatizavimo.

Darius Žemys, UAB Makveža IT vadovas, taip komentuoja situaciją: “2018 metais mūsų įmonė tvirtai apsisprendė diegti Telema EDI sprendimą siekiant automatizuoti užsakymų ir prekių priėmimo procesą. Mes pradėjome nuo bandomojo partnerio, o dabar plečiame EDI pajungimą ir su kitais tiekėjais.“ 

Nors Makveža tikėjosi, kad EDI sumažins popieriaus ir spausdinimo išlaidas, tai nebuvo pagrindinė EDI nauda.

Darius Žemys aiškina toliau: “Anksčiau dėl žmogiško faktoriaus neretai pasitaikydavo pajamavimo klaidų, kurių taisymas užimdavo nemažai laiko. EDI pagalba prekių pajamavimas tapo žymiai greitesnis ir sklandesnis, nes pajamavimo dokumentai atsiduria sistemoje dar prieš atvykstant prekėms. Tai daro visą tiekimo grandinės procesą efektyvesnį, kas lemia įmonės kaštų taupymą”.

Kadangi EDI pranašumai yra tokie akivaizdūs, Telema tikisi, kad DIY sektoriuje EDI panaudojimas ir toliau augs dideliu greičiu. Mūsų firma prognozuoja, kad kitais 2020 metais DIY sektoriuje EDI augs bent 30%.