E-sąskaitos Lietuvos viešajam sektoriui – sekite Bolt’o pavyzdžiu

E-sąskaitos, Naujienos

E-sąskaitos Lietuvos viešajam sektoriui – sekite Bolt’o pavyzdžiu

Nuo 2020 m. rugpjūčio mėn. įmonės jau gali siųsti savo elektronines sąskaitas Lietuvos valstybinėms organizacijoms per Telemą. Tai puikus Europos PEPPOL tinklo, kurio narė yra Telema, galimybių pavyzdys.

Lietuvos vyriausybė buvo pirmoji Baltijos šalyse, kuri įvedė privalomas B2G (verslas – valstybiniam sektoriui) elektroninės sąskaitas. 2017 m. liepos mėn. Registrų centras paleido specializuotą E. sąskaita sistemą, skirtą tvarkyti visas pirkimo sąskaitas, siunčiamas pagal viešųjų konkursų sutartis. Yra trys būdai, kaip elektronines sąskaitas pateikti sistemai: 1) sąskaitos duomenis įvesti rankiniu būdu, 2) įkelti PDF sąskaitą arba 3) integruoti įmonės ERP į E.sąskaita sistemą. Žinoma, tik trečiasis pasirinkimas yra tikrasis e-sąskaitų siuntimas, taupantis vartotojų laiką ir pinigus.

Paprasčiausias būdas integruoti savo ERP į E. sąskaitą yra pasinaudoti lyderiaujančio Baltijos šalyse EDI ir e-sąskaitų perdavimo operatoriaus Telema pagalba. Tiek Telema, tiek Registrų centras yra PEPPOL tinklo, vienijančio daugelį operatorių ir įmonių visoje Europoje, nariai.

Pirmasis klientas, pasinaudojęs šiuo prisijungimu, buvo BOLT (buvęs TAXIFY), kuris pradėjo naudotis šia paslauga Lietuvoje 2020 m. rugpjūčio mėn. Bolt pasaulinių atsiskaitymų vadovė Kätri Kübar komentuoja: “Kai vykdome verslą kokioje nors šalyje,  mes norime laikytis tos šalies taisyklių. Kadangi Lietuvos viešasis sektorius reikalauja elektroninių sąskaitų už naudojamas paslaugas, mes džiaugiamės galėdami jam jas pateikti. Mes taip pat džiaugiamės galėdami pateikti elektronines sąskaitas privataus sektoriaus klientams, nes esame stipriai įsitikinę, kad tai supaprastina ir modernizuoja abiejų šalių verslo procesus – tiek pirkėjo, tiek pardavėjo“.

PEPPOL yra ne pelno siekianti tarptautinė asociacija, vienijanti viešojo sektoriaus ir privačius narius. PEPPOL  tikslas – sudaryti sąlygas Europos įmonėms elektroniniu būdu lengvai susisiekti su Europos viešojo sektoriaus pirkėjais, vykdančiais pirkimus, tuo būdu didinant konkurenciją.

Bolt yra pirmaujanti  transporto platforma Europoje, teikianti pavežėjimo, dalijimosi paspirtukais ir maisto pristatymo paslaugas. Įmonės misija yra palengvinti, pagreitinti ir užtikrinti patikimesnį judėjimą mieste. Bolt yra viena greičiausiai augančių transporto platformų pasaulyje. Bolt turi daugiau nei 30 milijonų vartotojų daugiau nei 35-iose pasaulio šalyse.