Nuo 2025 m. sausio B2G sąskaitos Latvijoje-privalomos

E-sąskaitos, Naujienos

Nuo 2025 m. sausio B2G sąskaitos Latvijoje-privalomos

Nuo 2025 m. sausio 1 d. Latvijoje bus privaloma naudoti e-sąskaitas verslo ir valdžios (B2G) tarpusavio sandoriams – tai platesnio masto pastangų kovoti su šešėline ekonomika ir didinti skaidrumą visuose sektoriuose dalis. Ši iniciatyva 2026 m. bus išplėsta, įtraukiant ir įmonių tarpusavio sandorius (B2B). Išsiuntus sąskaitas, jas taip pat reikės pateikti Valstybinei pajamų tarnybai (SRS).

Nors bus reikalaujamas Peppol BIS Billing 3.0 formatas, kad būtų užtikrinta atitiktis ES standartams, Latvija nenaudos paties Peppol tinklo sąskaitoms perduoti. Vietoj to įmonės turės pateikti sąskaitas per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) arba kitais patvirtintais kanalais, taip užtikrinant lankstumą perduoti sąskaitas, jei tik jos atitinka reikalaujamus skaitmeninius standartus.

Svarbu pažymėti, kad vien tik elektroninių sąskaitų įdiegimas per Peppol tinklą neišsprendžia prisijungimo prie Latvijos viešojo sektoriaus problemos. Kadangi Latvijos viešasis sektorius dar nėra Peppol tinklo dalis, įmonėms reikės sukurti ryšį su EDS, kuri yra platforma, skirta mokesčių dokumentams, įskaitant e-sąskaitas, pateikti į SRS.

Norėdamos atitikti šiuos naujus reikalavimus, įmonės turės įsitikinti, kad gali siųsti e-sąskaitas per patvirtintą operatorių. Latvijoje yra keli elektroninių sąskaitų paslaugų teikėjai, o Telema išsiskiria kaip pagrindinis žaidėjas. Siūlydama patikimą ir patogų sprendimą, Telema padeda įmonėms susiorientuoti naujose e-sąskaitų taisyklėse, kad perėjimas prie privalomo e-sąskaitų naudojimo būtų sklandus ir atitiktų reikalavimus.

 

Daugiau informacijos teiraukitės: